Πως βρίσκουμε τι είναι ο κάθε αγωγός αν τα χρώματα είναι λάθος ή δεν μπορούμε να τα διακρίνουμε | DoSmartHome.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πως βρίσκουμε τι είναι ο κάθε αγωγός αν τα χρώματα είναι λάθος ή δεν μπορούμε να τα διακρίνουμε

20:10 | 29/9/20

Εύρεση φάσης, ουδέτερου και γείωσης

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε ποιες είναι οι βασικές γνώσεις στο οποίο συμπεριλάβαμε μεταξύ άλλων και την χρωματολογία των καλωδίων που θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που είτε τα χρώματα είναι λάθος είτε έχουν βαφτεί. Τι κάνουμε όμως σε αυτή την περίπτωση;

Ας ξεκινήσουμε με τα εύκολα, για να βρούμε την φάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι ή πολύμετρο. Με το δοκιμαστικό κατσαβίδι όταν την εντοπίσουμε θα ανάψει το εσωτερικό λαμπάκι, εφόσον έχουμε το δάχτυλο μας στην οπίσθια μεταλλική του επιφάνεια.


Αν θέλουμε να διακόψουμε το ρεύμα μόνο σε αυτό το κανάλι, έχοντας βρει την φάση, το αφήνουμε σε αυτή την θέση. Στην συνέχεια πάμε στον ηλεκτρολογικό πίνακα και κατεβάζουμε μία μία τις μονές ασφάλειες μέχρι να μην ανάβει βάζοντας το δάχτυλο μας στο πίσω μέρος του. Κάθε ασφάλεια που κατεβάσαμε και εξακολουθούσε να ανάβει, την ανεβάζουμε και προχωράμε στην επόμενη.

Αν επιχειρήσουμε με το πολύμετρο απλά επιλέγουμε την μέτρηση τάσης άνω των 200VAC και μετράμε. Τέλος κάνουμε το παραπάνω απλά αυτή την φορά θα πρέπει να μην δείχνει τάση.

Πως ξεχωρίζουμε τον ουδέτερο από την γείωση

Ο εύκολος τρόπος, που προϋποθέτει την ύπαρξη ρελέ διαφυγής ο οποίος δουλεύει σωστά, είναι να τραβήξουμε με μια μπαλαντέζα την γείωση από μία άλλη πρίζα. Όταν ο ουδέτερος έρθει σε επαφή με την γείωση ο ρελές θα πέσει. 

Αν όμως δεν υπάρχει ή δεν δουλεύει σωστά, τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα για αυτό θα χρειαστούμε σίγουρα ένα πολυμέτρο.

Αφού βρήκαμε την φάση και εφόσον πρώτα κατεβάσουμε την γενική ασφάλεια, επιλέγουμε την μέτρηση αντίστασης (ohm) στο πολύμετρο. Μεταξύ φάσης και ουδέτερου περιμένουμε να δούμε μια μικρή σχετικά αντίσταση, σε σύγκριση με την γείωση, αυτό συμβαίνει γιατί πάνω σε αυτό το κανάλι είναι συνδεδεμένα και αλλά φορτία (συσκευές).

Για να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε βρει το σωστό καλώδιο για ουδέτερο μπορούμε να βάλουμε σε μια πρίζα, μία τοστιέρα ή έναν βραστήρα με το διακόπτη ανοιχτό ή ένα πιστολάκι μαλλιών. Αν έχουμε βρει το σωστό αγωγό η αντίσταση θα μειωθεί σημαντικά διότι θα προσθέσουμε ένα ακόμα φορτίο στο κύκλωμα.

Αν δεν δουλέψει ο τρόπος με τη μέτρηση αντίστασης τότε χρειαζόμαστε ένα καλό πολύμετρο για να μετρήσουμε τάση μεταξύ των αγωγών με τον ρελέ διαφυγής ή την γενική ασφάλεια κατεβασμένη. Επιλέγουμε μέτρηση τάσης AC. Μεταξύ φάσης και ουδέτερου η τάση θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με αυτή της γείωσης. Αν ενεργοποιήσουμε, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, μία από τις παραπάνω συσκευές τότε η τάση μεταξύ φάσης και ουδέτερου θα πέσει αισθητά σε αντίθεση με τον αγωγό της γείωσης που η τάση θα παραμένει σχεδόν ίδια.
Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top