Πως μετέτρεψα το σπίτι μου σε έξυπνο χωρίς πολλά χρήματα | DoSmartHome.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πως μετέτρεψα το σπίτι μου σε έξυπνο χωρίς πολλά χρήματα

03:36 | 20/9/20

Πως συσκευές που όλοι έχουμε στο σπίτι μας έγιναν έξυπνες

Ξεκινώντας να σας συστηθώ, ονομάζομαι Αντώνης είμαι 28 χρονών, έχω τελειώσει μηχανικός
αυτοκινήτων παρόλο που είναι κάτι που μου αρέσει και ασκώ με την πρώτη ευκαιρία, τα τελευταία 8 χρόνια ασχολούμαι με το ίντερνετ, είμαι ο δημιουργός του ενημερωτικού blog Greek-iNews.gr το οποίο στην συνέχεια μετονομάστηκε σε TheBlog.gr.

Η αγάπη μου για την τεχνολογία με οδήγησε στην επιθυμία να μετατρέψω το σπίτι μου σε έξυπνο αλλά να το φτιάξω εγώ, δεν ήθελα να πάω σε έτοιμες λύσεις. Όταν φτιάχνεις κάτι μόνος σου πάντα έχει μεγαλύτερη αξία και το χαίρεσαι διπλά! Είναι βλέπετε και το μαστορικό DNA που δε με αφήνει!

Έτσι ξεκίνησα αρχικά να ψάχνω τρόπους για το πως θα μπορούσα να κάνω συσκευές, που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, ελεγχόμενες από το κινητό μου.

Πάνω στην αναζήτησή βρήκα τους παρακάτω αξιόλογους WiFi διακόπτες της Sonoff.



Έτσι ξεκίνησα να τους εγκαθιστώ σε διάφορες συσκευές όπου δεν είχαν μεγαλύτερες απαιτήσεις ρεύματος από τα 10A 2200W, μιας και αυτό είναι το μέγιστο φορτίο που μπορεί να περάσει με ασφάλεια.

Κάποιες από αυτές ήταν τοστιέρα, μηχανή εσπρέσο, βραστήρας, σταθερός υπολογιστής, ηλεκτρική κουβέρτα.

Από εκείνη την στιγμή έψαχνα ολοένα και περισσότερο ώστε οι γνώσεις μου να περάσουν στο επόμενο επίπεδο και να φτάσω στο σημείο που το εναλλακτικά ελεγχόμενο σπίτι να γίνει έξυπνο.

Τώρα πια μετά από δυο χρόνια ενασχόλησης έχω δημιουργήσει ένα πραγματικό έξυπνο σπίτι.

Χρησιμοποιώ το Home Assistant, ανοιχτού κώδικα λογισμικό, στο οποίο ‘τρέχω’ 169 αυτοματισμούς, 37 σκηνές, 12 δέσμες ενεργειών (scripts) και 30 ψηφιακούς διακόπτες. Όλα αυτά  ελέγχουν φώτα, ηλεκτρικά ρολά, γκαραζόπορτα, κουδούνι, υπολογιστή, αφυγραντήρα, ηχεία, RGB ταινία led, τοστιέρα, βραστήρα, καφετιέρα φίλτρου, μηχανή εσπρέσο, ηλεκτρική κουβέρτα, πολύπριζο φόρτισης κινητών, ανεμιστήρα και φωτιστικά δαπέδου.

Ψάχνοντας να κάνω ελεγχόμενα τα ηλεκτρικά ρολά ανακάλυψα την ευρωπαϊκή εταιρεία Shelly, η οποία παρέχει WiFi διακόπτες σε μικρό μέγεθος με πολλές δυνατότητες, κάτι που ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα για την συγκεκριμένη εφαρμογή. Στην συνέχεια τους τοποθέτησα σε γκαραζόπορτα και κουδούνι.

Θέλοντας ν' ανεβάσω ακόμα περισσότερο το επίπεδο του έξυπνου σπιτιού, λόγω της δυνατότητάς τους να εγκατασταθούν πίσω από την πρίζα, τοποθετήθηκαν επίσης σε βραστήρα, τοστιέρα, καφετιέρα φίλτρου και μηχανή εσπρέσο αντικαθιστώντας τους διακόπτες Sonoff.



Το DoSmartHome.gr δημιουργήθηκε για να μεταφέρει αυτές τις γνώσεις μέσα από αναλυτικούς οδηγούς για το πως μπορείτε να μετατρέψετε το σπίτι σας σε έξυπνο χωρίς πολλά χρήματα.
Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top